Skadebeskrivning

Lindmätare (Erannis defoliaria)

Förekomst
 

Lindmätaren förekommer på ädla lövträd i södra Sverige.

Symptom
 

En riklig förekomst av flygande fjärilar under höstkvällarna i sept-nov kan betyda att lövträden blir hårt ätna påföljande försommar. De typiska mätarlarverna, som uppträder i olika färgformer, kan då uppträda i stora mängder och kaläta träden.Larverna är oftast brun-gul-svarta. Ek har stor förmåga att få en ny lövskrud under högsommaren och det kan vara svårt att se att de varit angripna.

Biologi
 

De flygoförmögna honorna kryper upp i träd och buskar för att lägga ägg på hösten. Äggen läggs enstaka eller några få tillsammans på grenar och kvistar i sprickor och på skrovliga ställen. På våren äter de nykläckta larverna av nyutsprungna blad men också knoppar kan bli svårt skadade. I juni är larverna färdiga och går ned i marken för förpuppning.

Orsaksdiskussion
 

Massförekomst av lindmätare återkommer med några års mellanrum och kan hålla på i flera år i rad. Väderleksfaktorer i kombination med förekomst av naturliga fiender anses vara viktiga bakomliggande faktorer.

Skoglig betydelse och åtgärder
 

Kalätning under flera år ger tillväxtförluster, kvalitetsskador i form av vattskottsbildning samt utebliven fruktsättning. Normalt överlever även helt kalätna träd men det finns en viss ökad risk för angrepp av sekundära skadegörare.

Förväxlingar
 

Flera fjärilsarters larver kan förorsaka kalätning under försommaren, ex.vis frostfjäril och på ek ekvecklare.

  -  Ekvecklare
  -  Mindre frostfjäril (=Allmän frostfjäril)

Författare
  Åke Lindelöw


   

 

Klicka på en bild för att visa
den i stort format under texten till vänster

Lindmätare -  - Klicka för att visa större format NEDAN
Kalätning under juni.

Lindmätare -  - Klicka för att visa större format NEDAN
Brokig mätarlarv.

Lindmätare -  - Klicka för att visa större format NEDAN
Endast hannen har utvecklade flygvingar.