Biträdande universitetslektor i nationalekonomi med inriktning mot naturresurs- och miljöekonomi

Skriv ut annonsen i pdf Öppna som PDF

Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap

Institutionen för ekonomi

En befattning som biträdande universitetslektor i nationalekonomi med inriktning mot naturresurs- och miljöekonomi ledigförklaras vid institutionen för ekonomi, SLU, Uppsala.

Institutionen för ekonomi vid SLU har som övergripande verksamhetsidé att utveckla företagsekonomisk och nationalekonomisk kunskap om människors användning av de biologiska naturresurserna samt skydd och bevarande av dessa resurser. Detta sker genom utbildning, forskning och spridande av information i en internationell miljö. Strävan efter en hållbar förvaltning förutsätter kunskap om ekonomiska förhållanden och människors beslutssituation, och om de styrmedel som kan bidra till att uppnå mål för både miljö och god välfärd såväl i Sverige som internationellt.

Ämnesbeskrivning: Ämnet omfattar nationalekonomi med inriktning mot naturresurs- och miljöekonomi. Detta inkluderar analyser av hållbar förvaltning av biologiska naturresurser ur olika perspektiv. Tillämpade analyser rör framförallt markanvändningens och naturresursernas betydelse och värde för terrestra och akvatiska ekosystemtjänster, energi och livsmedel, samt deras roll för miljöpolitik och politik för de areella näringarna. I detta ingår hantering och utveckling av styrmedel för en hållbar förvaltning av samhällets och naturens resurser.

Arbetsuppgifter: Den biträdande universitetslektorn ska utveckla en egen forskningsprofil inom området naturresurs- och miljöekonomi med inriktning mot tillämpad kvantitativ analys. Innehavaren ska även undervisa studenter på kandidat- och mastersnivå, samt fungera som biträdande handledare åt doktorander. Innehavaren ska också fortbilda sig pedagogiskt, och förväntas nå kraven för befordran till universitetslektor under anställningen.

Behörighet:
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma ifråga som uppnått denna behörighet högst sju år före ansökningstidens utgång. För att anställas som biträdande universitetslektor ska den sökande vara vetenskapligt skicklig inom ämnet för anställningen. Erfarenhet från forskningsmiljöer utanför SLU motsvarande en postdoktorsperiod, eller doktorsexamen från annat lärosäte eller forskningsinstitut förväntas. God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska är ett krav.

Bedömningsgrunder:
Vid prövningen till anställning som biträdande universitetslektor läggs framför allt vikt vid kvalitativa indikationer på sökandes vetenskapliga skicklighet. Därutöver bedöms sökandes förutsättningar att utveckla en självständig forskningslinje inom det aktuella forskningsområdet, och att inom ramen för meriteringsanställningen uppnå kraven för befordran till universitetslektor. Särskild vikt kommer att fästas vid sökandens kompetens inom mikroekonomisk teori, kvantitativa metoder och policyanalys. Vikt kommer också att fästas vid kommunikativ förmåga och förmåga att interagera med institutionens olika verksamheter inom ämnet naturresurs- och miljöekonomi, liksom vid administrativ erfarenhet av betydelse för anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter. Undervisningserfarenhet är meriterande.

Placering: Uppsala

Anställningsform: Anställningen är tidsbegränsad (4 år) i enlighet med Högskoleförordningen. Ett biträdande universitetslektorat är en meriteringsanställning som utgör det första steget i en akademisk karriär vid SLU. En biträdande universitetslektor har rätt att under sin anställning ansöka om prövning till befordran till universitetslektor utifrån kriterier som fastställs i samband med utlysningen av anställningen som biträdande universitetslektor.

Omfattning: 100%

Tillträde: enligt ö.k.

De vetenskapliga och pedagogiska arbeten som sökanden önskar åberopa skall anges i ansökan samt lämnas i ett exemplar till Registrator. Högst 5 vetenskapliga och 5 pedagogiska arbeten inklusive populärvetenskap och forskningsinformation får anges. Därutöver skall fullständig publikationslista med markering av vilka arbeten som inges, lämnas. När de sakkunniga har utsetts enligt meddelande från handläggaren, skall ett exemplar av de åberopade arbetena skickas till var och en av de sakkunniga.

Ansökan: Välkommen med din ansökan märkt med Ref nr: SLU ua 1945/2016.

Ansökan ska ha inkommit till Registrator, SLU, Box 7070,750 07 Uppsala
eller registrator@slu.se senast den 9 september 2016.

Det är önskvärt att ansökan skrivs på engelska, eftersom ansökningarna kommer att bedömas av sakkunniga både i Sverige och utomlands.

SLU eftersträvar mångfald och jämn könsfördelning.

Sveriges lantbruksuniversitet utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna, och hur vi kan förvalta och utnyttja dem på ett hållbart sätt. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys, i nära samverkan med näring och samhälle. SLU är ett internationellt och forskningsintensivt universitet, men erbjuder också unika utbildningar som agronom, veterinär, jägmästare, miljöekonom och landskapsarkitekt.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden i Alnarp, Umeå och Uppsala.

www.slu.se

Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap (NJ) ansvarar för forskning, utbildning, miljöanalys och samverkan inom områdena jordbruk och landsbygdsutveckling. Fakulteten har också verksamhet inom områdena odlingssystem, växtförädling, växtskydd, livsmedel, produktion, hälsa, livskvalitet, miljö och vatten.

NJ-fakulteten omfattar tretton institutioner och ett stort antal centrumbildningar och andra enheter. Merparten av fakultetens anställda, studenter och forskarstuderande finns i Uppsala, på Campus Ultuna.

www.slu.se/nj-fakulteten

Mer information:

  • Carl-Johan Lagerkvist, Prefekt, 018-671783, carl-johan.lagerkvist@slu.se
  • Katarina Elofsson, Forskare, 018-671798 , katarina.elofsson@slu.se

Information om ärendets formella handläggning:

  • Ingrid Hemström, Fakultetshandläggare, 018-67 10 47, ingrid.hemstrom@slu.se

Till ledning för de sökande finns SLU:s Anställningsordning och PM med anvisningar. Dokumenten kan hämtas på internt.slu.se. Vid redovisning och dokumentation av vetenskapliga, pedagogiska och övriga meriter skall strukturen i anvisningarna följas.

Fackliga företrädare:

  • Saco-S föreningen SLU, SACO, +46 (0)18 67 10 85
  • Lotta Olsson, ST, +46 (0)18 67 15 36
  •  

    « tillbaka